СИБИЛЕ ЛЕВИЧАРОВ
=================

Сибиле Левичаров е родена през1954 г. в Щутгарт като дъщеря на български емигрант от 40-те години на миналия век. Завършила е религиознание в Свободния университет в Берлин. След кратък престой в Буенос Айрес и Париж се установява в Берлин. Литературната продукция на Сибиле Левичаров не е особено голяма по обем, но всепризната от литературната критика. Още за първия си роман "Понг" (Pong) получава наградата "Ингеборг Бахман", следват още два романа (Consummatus, Montgomery), заслужили престижни отличия, в т.ч. наградата "Мари-Луизе Кашниц" за 2008 г. За романа си "Апостолов" (Apostoloff) получава литературната награда на Лайпцигския панаир на книгата за 2009 г.ОЩЕ

За пръв път на български излизат откъси от скандалния роман на немската авторка Сибиле Левичаров „Апостолов" !

>> сряда, 15 юли 2009 г.

В Мрежата искат тесла за скандален роман !


14 Юли, 2009

Във вените на Сибиле Левичаров тече и българска кръв !

За пръв път на български излизат откъси от скандалния роман на немската авторка Сибиле Левичаров „Апостолов", който бе награден на тазгодишния Лайпцигски панаир на книгата, но заедно с това отключи гневни дискусии у нас.
Текстът ще излезе във втория брой на сп. "Страница", което тази година чества 10-годишен юбилей.
За пръв път българският читател ще може сам да се увери, докато очаква пълното издание на книгата през септември в „Атлантис КЛ", има ли право един характерен цитат от нет-дебатите по романа: "Заменете всяка дума "българин" в романа "Апостолов" с "евреин" или "негър" и романът ще бъде моменталически забранен, а авторката - подсъдима."
Преводът е дело на Любомир Илиев.
Другите акценти в списанието са нови страници , допълващи книгата „Следеният човек" от Веселин Бранев.
Тези страници са част от допълненото издание, което излиза на френски език през есента на тази година в изд. "Albin Michel" Париж.
Публикацията е придружена от коментара на Александър Кьосев „Защо вярвам на Веселин Бранев".
И освен това два годишни обзора - на Младен Влашки за българската проза през 2008 г. и на Борис Минков за литературните тенденции у нас през 2008 г.
Втората книжка съдържа още разкази от Палми Ранчев, Вергил Немчев, Йордан Костурков и Ясен Василев; както и стихове от Катя Начева, Иван Христов и Божидар Пангелов.

Публикуване на коментар

StatCounter

Blog Archive

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP